Auringosta voi nauttia turvallisesti, kun suojautuu siltä riittävän hyvin. Kokosimme neljä tärkeintä tietoa auringossa oleilusta.
Ihanaa, aurinko paistaa taas! Pitkän, pimeän talven jälkeen auringon valo tuntuu hellivän mieltä ja kehoa erityisen lämpimästi. Moni meistä halajaa nyt pihalle puutarhahommiin, kävelylenkille tai vain lueskelemaan kirjaa ja nauttimaan kesäilmasta.
Auringon paisteesta kannattaakin nyt nauttia, kunhan muistaa suojautua siltä hyvin.
Auringon ultraviolettisäteily (UV) on ihmissilmälle näkymätöntä, ja sillä on monia myönteisiä vaikutuksia. Auringonvalo vaikuttaa mielialaan piristävästi, ja sitä tarvitaan elimistössä D-vitamiinin muodostumiseen. Auringonvalo myös parantaa joitain ihosairauksia. Toisaalta auringon UV-säteily myös vanhentaa ihoa, ja se saattaa pahentaa joitain ihosairauksia. Runsas altistuminen UV-säteilylle lisää ihosyövän riskiä.
Oma ihotyyppi ja toisaalta UV-säteilyn voimakkuus määrittävät palamisherkkyyden ja ruskettumisen. Suomalaisista 3–5 prosentilla on ihotyyppi I, jolloin iho ei rusketu ja palaa aina. Noin neljänneksellä meistä on ihotyyppi II eli iho ruskettuu hieman ja palaa usein. Reilu puolet suomalaisista kuuluu ihotyyppiin III eli iho ruskettuu ja palaa silloin tällöin. Kymmenellä prosentilla suomalaisista on ihotyyppi IV, joka ruskettuu helposti ja palaa joskus.
Suojautumisessa olennaista on tietää, kuinka oma ihotyyppi reagoi auringonvaloon eli kuinka nopeasti se palaa. Esimerkiksi jos kuulut iholtasi helposti palaviin, kuulut riskiryhmään.
Tehokkain tapa suojautua auringon säteilyltä on pyrkiä välttämään liiallista auringossa oleilua. Seuraavaksi tehokkaimmat keinot ovat varjossa oleskelu, vaatetus, aurinkolasit ja suojavoiteet.
Aurinkosuojavoiteen valinnassa on tärkeä huomioida oma ihotyyppi ja suojautua auringolta mahdollisimman huolellisesti. Paljas iho kannattaa suojata riittävän ison suojakertoimen auringonsuojatuotteella jo 15–30 minuuttia ennen ulos menoa, ja lisätä voidetta noin kahden tunnin välein. Voidetta pitää levittää runsaasti – tarkemmat ohjeet voiteen käytöstä löytyvät pakkauksesta.
Vaalean, hyvin palamisherkän ihon suojauksessa käytettävän suojakertoimen (SPF) pitää olla vähintään 30 ja sisältää UVA-suoja. Lasten suojavoiteissa SPF:n on hyvä olla 50 tai 50+.
Lisätietoa suojautumisen tarpeesta saa UV-indeksistä, joka kertoo auringon haitallisen säteilyn määrän. Suojautumistarve alkaa, kun indeksi on yli kolme. Ilmatieteen laitos ilmoittaa indeksin päivittäin säätiedotusten yhteydessä.
Kuulostaako hankalalta? LV tekee siitä tänä kesänä vähän helpompaa: kesän 2020 kampanjassamme hyödynnämme reaaliaikaisia, paikkakuntakohtaisia UV-indeksejä niin, että lopputuloksesta on iloa kaikille. LV-aurinkokello kertoo sijaintitietojesi perusteella, milloin auringon säteily muuttuu haitalliseksi ja auringossa oleilijan tulisi alkaa käyttää lisäsuojaa.
Terveyskirjasto: Auringonpaisteen haitat
Säteilyturvakeskus: Iho voi palaa auringossa
Fressis: UV-säteily vahingoittaa ihoa
LV-tuotteilla suojaat ihosi tehokkaasti auringon haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä. Hajusteettomat ja väriaineettomat tuotteet levittyvät helposti ja imeytyvät nopeasti sekä kosteuttavat ihoa. Tuotteet sopivat koko perheelle.